Viktuppgång efter fettsugning

Jag har snappat upp att det i forum ofta ställs frågor om huruvida det är vanligt att man ökar i omfång någon annanstans på kroppen än där man fettsugit sig, och det är många av oss som kan svara ja på den frågan. Det verkar vara vanligt att det blir så men detta var ingenting man alls pratade om på den tiden jag opererade mig, vilket jag hade önskat, och faktiskt verkar det komma som en nyhet för de allra flesta även idag.
Vi som har några år på nacken sedan våra fettsugningar börjar ju kunna utvärdera hur vår allmänna hälsa har påverkats och min bild av det hela är att det faktiskt är en ganska stor andel som får ökat omfång, speciellt vad gäller mage och byst. Gör man en sökning på nätet kan man hitta ett flertal texter kring ämnet där man verkar vara ganska överens om att teorin stämmer, men med det sagt avskriver jag mig ansvar för att veta hur tillförlitliga dessa källor är. Men exempelvis finns denna studie från 2019 att titta på:

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utdrag från lipedemaliposuctioncenter

 

Utdrag från cosmosclinic

 

 

 

 

 

 

 

 

Enligt vår svenska ”lipödemexpert” Sue Mellgrim, lymfterapeut, kan man behöva äta mindre efter operation för att förhindra att återfå kilon/öka i omfång någon annanstans. Detta beror helt enkelt på att de färre fettceller som finns kvar i kroppen får dela på hela mängden energi, och fortsätter man då ge kroppen lika mycket energi som innan så får de kvarvarande mer att dela på och växer till sig – helt logiskt.

Ibland pratas det om att operation skulle vara lösningen som gör att man kan börja leva ”som alla andra” beträffande maten, men den bilden delar jag alltså inte alls, baserat på både min egna upplevelse och det jag läser om i våra forum och i studier. Personligen upplever jag ingen lättnad i hur jag kan äta efter operation utan jag behöver vara minst lika noggrann som jag var innan – den stora vinningen för mig efteråt är att inte ha värk i mina ben, och en massa andra hälsoeffekter. Det kan låta löjligt men en av de saker jag faktiskt är med tacksam över är att jag inte fryser konstant längre. Att jag inte har iskalla fötter mitt i sommaren och kan gå en promenad på vintern utan att det tar till nästa dag innan jag tinat upp… det har skapat en betydligt bättre vardag för mig. 

Däremot så kämpar min kropp med den nya fördelningen av att ha en relativt liten underkropp och en stor överkropp. Den tunga bysten tär på min redan bräckliga rygg och jag upplever mig ha stora problem med lymfflödet just på ryggen. Fettvalkar har skapats under bh-bandet och i sin tur orsakat så mycket smärta så att jag har behövt leta upp nya bh:ar, utan byglar, för att hjälpa flödet på traven så mycket som möjligt. Jag äter en hyfsat bra kost med inriktning clean eating, jag gör lite utsvävningar då och då och har det lite mer lättsamt på helgen (men upplever ändå att min kost är extremt strikt jämfört med andra). Med min historia som ätstörd är det en dröm att numera ha sån lättsam inställning till kosten och med tanke på det har jag inte velat sätta mig själv på någon ny diet för att försöka gå ner de kilon jag gått upp sen operation, men jag känner som sagt att jag inte mår helt bra av min tunga överkropp då den sliter på ryggen.

Därför har jag nu bestämt mig för att ta lite hjälp på traven av en kostcoach som ska hjälpa mig att skruva lite på kosten och se vad jag kan göra för justeringar som kan bidra till bättre mående. Mina mål med detta är:

  • göra min kost mer varierad
  • minska på köttet/mer vegetariskt
  • få in (fler) nyttiga paniklösningar när jag får ont om tid/ork 
  • få hjälp med eventuella fällor där jag kanske tror att jag har valt ett nyttigt alternativ men att det faktiskt inte är så.

Jag äter redan strikt glutenfritt sedan ca 5 år tillbaka och det kommer jag fortsätta med.
Den coachen jag har valt har samma inställning som mig gällande att undvika bantning och istället jobba för att uppnå livsstilsförändringar, så detta kostprojekt kommer pågå under minst tre månader och det känns skönt att ha tid på sig att justera efterhand. Han känner till mitt lipödem och vet att det är extra svårigheter för oss att hitta en kost som funkar, men det som känns extra tryggt då är att han dessutom jobbar på ett sätt där ingenting mäts eller vägs utan han justerar utifrån foton på den mat man äter – love it! Det ska bli intressant att se om lite förändringar kan göra mig piggare, starkare, bidra till bättre sömn och förhoppningsvis få (ännu) bättre fart på mitt lymfsystem så att jag får mindre ont i ryggen. (Jag håller också på med en massa fasciaträning, men det kommer jag berätta om i ett annat inlägg framöver.)

Hur upplever ni andra som har opererat er att era kroppar reagerat efteråt? Har ni också bytt kroppsform, och hur strikta måste ni vara med kosten?
Skriv gärna här och berätta!

 

RSS
Facebook
YouTube
Instagram